Perfectionisme: het kan altijd beter

Er wordt tegenwoordig steeds meer van ons verwacht. We moeten een goede opleiding hebben, een mooi huis, perfect uiterlijk en noem maar op. De maatschappij lijkt vooral oog te hebben voor wat goed en mooi is. Deze druk zorgt er volgens mij ook voor dat de mens ook steeds meer van zichzelf gaat verwachten. Want je ‘moet’ immers mee met al die ontwikkelingen toch? Steeds meer mensen lijken hierdoor last te hebben van perfectionisme. Een manier van copin om met de hoge druk van buiten af om te kunnen gaan. En al lijkt het soms een fijne eigenschap, je krijgt immers veel voor elkaar, is het dat niet altijd.

Angst

Perfectionisme gaat gepaard met angst. Angst om niet goed genoeg te zijn of om niet geaccepteerd te worden. En vaak gaat het ook gepaard met angst om te falen of controle te verliezen. Door deze angst wordt je gemotiveerd om net even harder je best te doen. Maar doordat je al zo perfect moest zijn, kom je in een negatieve spiraal terecht. Steeds harder je best moeten doen, maar het is nooit goed genoeg. Niet elke perfectionist heeft (op het begin) daadwerkelijk last van zijn perfectionisme, maar vaak komt er een punt waarop het meer kost dan oplevert. En dat is vaak het moment dat de problemen beginnen. Helaas is dat ook het punt, waarop het gedrag zo vastgeroest is dat het ook niet van de een op de andere dag om te draaien is…

Kenmerken

Mensen die perfectionistisch zijn investeren veel tijd in aardig gevonden worden en alles doen om de hoogste prestaties te behalen. Ze hebben soms wel door dat hun inzet buiten proportie is, maar denken ook dat dit erbij hoort. Ze stellen taken uit als ze twijfelen of ze het wel kunnen en kunnen kritisch zijn naar zichzelf en anderen. Door die kritische blik is er alleen ‘goed’ of ‘fout’. En uit angst om te falen laten ze andere niet toe. Kritiek is lastig te hebben en ook niet kritische opmerkingen of andere meningen worden persoonlijk opgepakt. Al met al wordt je steeds beter in negatieve zaken zien en ga je voorbij aan plezier en positiviteit.

Verandering

Wanneer je van je perfectionisme af wil is het belangrijk om opnieuw te kijken naar hoe je dingen beoordeeld. Waarom is perfect zijn belangrijk? En is die angst of gedachte reëel? Het gaat uiteindelijk niet alleen om het einddoel. Het is belangrijk om ook te genieten van de dingen die je wel hebt onderweg naar dat einddoel. Als je namelijk alleen gefocust bent op het einddoel hang je voorwaardes aan het geluk. En dat betekent tegelijkertijd ook dat je jezelf geluk ontzegt, totdat je dat einddoel behaald hebt. En het nastreven van geluk in de toekomst geeft hoge verwachtingen, die je bijna niet kunt waarmaken.

Imperfectie

Het mooie is, dat het nastreven van een doel en gelukkig zijn met de weg ernaar toe elkaar niet uit hoeft te sluiten. Want terwijl je gelukkig bent kun je nog steeds toewerken naar een einddoel. En durf fouten te maken onderweg naar dat einddoel. Wanneer je bang bent om te falen en/of fouten te maken, zie je ook alleen dat. Fouten mogen maken zorgt voor acceptatie en mildheid naar jezelf. Immers, succes heeft een tegenpool nodig. Anders voel je het ook niet echt. Ik vind het dan ook mooi om te zien dat er een tegen beweging begint te ontstaan. Een beweging waarin je jezelf mag zijn, waarin je de imperfecties mag  laten zien en waarin je leert dat juist je imperfecties ook je kracht kunnen zijn. Start dus vandaag met kleine veranderingen. En als je een doel voor ogen hebt, splits het dan op in kleine subdoelen. Leer genieten van de weg naar dat einddoel.

Weet je niet goed welke gedachtes samen gaan met jouw perfectionisme? Weet je niet goed waarom je zo perfect moet zijn? Of lukt het je niet om je perfectionisme wat los te laten? Vraag dan hulp. Voor meer informatie of tips kun je altijd mailen met info@flowpsychologie.nl

En onthoud: you rock, precies zoals je bent!

uitdepraktijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.