Flow of roofbouw: hoe sta jij in het leven?

Zeg jij wel eens tegen jezelf ‘er zit meer in dan er nu uitkomt’? Hoe ga jij met dit vraagstuk om? Ga je nog harder werken? Analyseren waar het mis ging? Kijken waar je kan verbeteren? De zoektocht naar wie je bent kan een hele mooie zijn, maar ook een hele frustrerende. De valkuil is namelijk om op die manier controle te willen krijgen. Als ik maar weet wie ik ben, dan lossen de problemen vanzelf op. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Naast dat je wellicht uiteindelijk weet wie je bent, heb je ook een omgeving nodig waarin je kan groeien en er moet voldoende brandstof zijn. Een zaadje wordt nooit een bloem, als het niet in de grond gestopt wordt en water krijgt. Zonder deze voorwaarden weet het zaadje dat het de potentie heeft om een bloem te zijn, maar zal het uiteindelijk altijd een zaadje blijven. En hoogstwaarschijnlijk uitdrogen.

De juiste voedingsbodem

De juiste omgeving is van belang zodat jouw kwaliteiten goed uit de verf komen. Ben jij een creatief denker? Dan zit je bijvoorbeeld niet op je plek in een omgeving waar verwacht wordt dat je in hokjes en rechts lijnen denkt. Binnen die omgeving zul je dus nooit je ware ik kunnen laten bloeien. Grote kans namelijk dat jij jezelf moet aanpassen en daardoor alleen maar verwijdert raakt van jezelf. Je energie wordt in de verkeerde aspecten gestopt. Wanneer je van omgeving verander, kun je jezelf blijven. Maar word je gewaardeerd en gemotiveerd op de punten die jouw gelukkig maken. Je zelfbeeld wordt hier meer dynamisch van (je creëert kansen voor jezelf in plaats van dat je vasthoud aan oude patronen). De voedingstoffen zijn die dingen die je energie geven. Je passie mogen uitvoeren en in een creatief proces zitten. In een verkeerde omgeving zullen je voedingstoffen vooral negatief zijn. En raak je verbitterd. Een hele fraaie bloem zal dat dus niet worden.

Flow of roofbouw?

Je kan dan ook vanuit twee houdingen aan het werk gaan. Vanuit flow (ik koos mijn naam niet voor niks) of vanuit roofbouw. Vanuit flow wil zeggen dat je er lekker in op kan gaan, met volle aandacht. Het levert kwaliteit, is proces gericht wordt gestuurd door plezier. Je kompas is je eigen intuitie, je bepaald je eigen tempo, je eigen ritme, je eigen organisatie en afwisseling. Wanneer je roofbouw pleegt levert het vooral kwantiteit op. Niet de inhoud maar het eindproduct staat voorop. Het vreet energie en je werkt vanuit een motivatie van ‘moeten’ en het verkrijgen van erkenning. Je kompas is hierbij vooral extern gericht en er zit druk achter. Controle en aanpassen voeren de hoofdmoot. En je gaat te lang door (hallo burn out!).

Dus, ben je steeds vermoeid, is het werk niet fantastisch en ervaar je weinig plezier? Ga dan eens voor jezelf na waar bij jou het probleem zit. Wil jij ook meer vanuit je flow aan het werk? En stoppen met het plegen van roofbouw? Dan help ik je graag!

uitdepraktijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.