Stressvrij werken: 10 tips

We hebben allemaal wel eens stress, maar dat wordt was een probleem als het langdurig is. En als je daarin merkt dat je bijvoorbeeld minder zin hebt om naar je werk te gaan. In de meest ideale wereld, heb je werk waar je het fantastisch naar je zin hebt. Maar ook dan kun je stress ervaren. Zeker nu in deze gekke corona tijd kan het ook wel eens net wat stressvoller zijn dan normaal.

Cortisol

Bij veelvuldige stress, maak je meer hormonen (o.a. cortisol) aan dan dat je lijf kan afbreken. Hierdoor stijgt het hormoon gehalte in je lichaam. Dit resulteert vaak in steeds sneller en makkelijker geprikkeld raken, in sneller vermoeid zijn en sneller in huilen of boosheid uitbarst. De basis begint dus met rust en herstel. En wanneer je lekker een dagje vrij hebt is dat misschien makkelijk om voor elkaar te krijgen. Maar op een dag dat je moet werken kan dit een grotere uitdaging zijn.

De tips

Saki Santorini, een directeur van een stressreductie kliniek in Amerika, geeft hier een aantal mooie tips in die ik jullie niet wil onthouden.

  • Neem elke dag minstens 5 minuten om je voor te bereiden op de dag. Dit kan door een wandeling te maken, je zintuigen in te zetten of door gewoon even rustig adem te halen.
  • Zie momenten zoals wachten op een rood stoplicht of bij de wc (of vanwege 1,5 meter) niet als een oponthoud. Zie het als kans om even een keer diep adem te halen. Of om even naar de omgeving te kijken (hoe mooi is die blauwe lucht eigenlijk? Of welke groene boom kun je ontdekken).
  • Probeer in een korte pauze eens een stukje te lopen, even de trap op en neer of doe een rek en strek oefening. Dan activeer je je lichaam even op een andere manier. En doorbreek je de sleur van het zitten en gefocust werken. Ook kun je op zo’n moment je vaste koffie of sigaret inruilen voor één van deze meer gezonde opties!
  • Heb je de tijd of kun je de tijd nemen tijdens een pauze. Ga dan ook eens naar buiten. Maar een wandeling, bezoek een museum (na corona) of haal eens een lekkere lunch bij een restaurant in de buurt.
  • Stop elk uur 2 of 3 minuten met werken en gebruik die tijd om even je schouders te laten zakken en diep adem te halen. Zo laat je steeds een beetje spanning los en blijft je lichaam in ontspannen houding.
  • Gebruik signalen van alledag om even aandacht te besteden aan jezelf. Gaat de telefoon? Eerst drie keer in en uit ademen. Breng je een cliënt naar de deur? Let er eens op hoe je voeten afrollen. Hierdoor doorbreek je de automatische piloot van alle dag en blijf je bewust met jezelf in contact.
  • Eet je lunch eens in stilte. Besteed aandacht aan de smaak en structuur van je maaltijd. Merk je nu ineens hele andere dingen op? En eet je nu ook langzamer, zodat je meer en langer kan genieten van je maaltijd?
  • Maak aan het einde van je werkdag een lijstje van dingen die je gedaan hebt. Geef jezelf een compliment daarvoor. Maar benoem ook, voor nu is het genoeg. Morgen weer een dag.
  • Als je op kantoor/locatie werk: ga rustig naar huis. Geniet van je omgeving en besteed eens extra aandacht aan de natuur en het licht om je heen. Werk je vanuit huis? Kijk eens of je een wandeling kan maken om toch een soort afbouw moment in de dag te creëren.
  • Bedenk een ritueel waardoor je bewust kan thuis komen. Even douchen na het werk bijvoorbeeld. Of even heel bewust je partner/kinderen/huisgenoten begroeten en aandacht aan hen besteden. Neem even de tijd om weer te landen.

Mindfulness

Veel van deze tips zijn gebaseerd op mindfulness. Ze zorgen ervoor dat je aandacht meer in het hier en nu is. En voor ons stress systeem is dat vaak een signaal dat ‘het gevaar’ geweken is. We kunnen ontspannen en de stress afbouwen. Dit draagt bij aan herstel, maar op de langere termijn dus ook aan een minder stressvol bestaan.

Ik zou zeggen: doe er je voordeel mee!

uitdepraktijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.