Therapie of coaching: wat is het verschil?

Het zijn twee termen, die veel door elkaar gebruikt lijken te worden. En omdat de term psycholoog of therapeut niet beschermd is, kan dat ook zomaar. Maar naar mijn mening is het volgen van coaching niet hetzelfde als het volgen van therapie. Maar wat is nu precies het verschil? En hoe weet je nu welke vorm het beste bij je past?

Boven of naast de ander?

Soms wordt gezegd dat een psycholoog zich vooral richt op psychische klachten en stoornissen. En dat hierbij het doel is dat deze klachten opgelost of genezen worden. Hiërarchisch gezien staat de psycholoog dan boven de cliënt en vertelt hem of haar wat ze kan/moet doen om van haar problemen af te komen. De psycholoog leert hoe het ‘moet’. En jij als cliënt volgt dit advies (wel of niet) op. Een coach richt zich op de problemen die er zijn, maar zou daarbij meer naast de cliënt staan. Hij of zij gaat hierbij uit van de dingen die de cliënt al kan. De coach helpt dus bij het opnieuw aanboren of terugvinden van de kracht die je al die tijd al in je had. En heeft daarmee een dus meer begeleidende rol.

Hoe maak ik onderscheid?

Ikzelf ben het niet helemaal eens met dit onderscheid. Ik kijk namelijk zowel bij coaching als bij therapie naar de cliënt en zijn vaardigheden. En ik zal nooit boven een cliënt willen staan omdat ik het ‘beter’ weet. Ik ben namelijk van mening dat therapie of coaching het beste werkt, wanneer je iets doet wat past bij de cliënt. En het is dan onmogelijk om ‘boven’ de cliënt te gaan staan. Die weet namelijk zelf het beste wat wel of niet bij hem past. Ik maak wel duidelijk wat ik ergens van vind of hoe ik dingen zie. Maar ik ben niet alwetend. En mijn mening is dus ook maar mijn mening. Jij als cliënt kan altijd zelf kiezen wat je daarmee doet. Waar ik wel verschil in maak is het soort klachten of de vraag waarmee iemand komt. En welke verantwoordelijkheid daarbij hoort. Op basis daarvan kijk ik of de term therapie of coaching meer passend is.

Therapie VS coaching

Wil iemand meer leren over een bepaald ziekte beeld, of wordt hij door een huisarts verwezen voor bijvoorbeeld depressieve klachten. Dan noem ik dit therapie. Je hebt een ziektebeeld dat omschreven staan in de DSM (de ‘bijbel’ wat betreft diagnoses). Dit betekent dat ik als jouw psycholoog je informatie kan geven over wat dit ziekte beeld inhoudt. En wat een gemiddelde aanpak voor dit probleem is. Vervolgens gaan we samen op zoek naar hoe je dit het beste kan aanpakken en wat bij jou hoort.

Heb jij zelf een vraag? Wil je bepaalde patronen doorbreken? Of wil je begeleiding bij hoe bepaalde dingen wil aanpakken? Dan noem ik dat coaching. Er is geen sprake van een ziekte beeld dat staat omschreven in de DSM. En je bent dus vanuit jezelf op zoek naar antwoorden. Bijvoorbeeld om jezelf verder te ontwikkelen of doorgronden. Ook hier gaan we samen opzoek naar wat kan helpen, geef ik je uitleg over zaken wanneer dit passend is en leer jij hoe je zelfstandig aan de slag kan.

Verantwoordelijkheid

Qua verantwoordelijkheid zit er voor mij wel verschil in. Bij therapie probeer ik namelijk ook rekening te houden met de stoornis. Wat kan je wel of niet van iemand verwachten? En wanneer moet iemand wel of niet afgeremd worden? En welke informatie heeft iemand nodig om aan de slag te gaan? Weten wat een stoornis inhoudt, kan namelijk ook bijdragen aan hoe je over jezelf en de ander denkt. En begrijpen wat wel of niet kan vanuit een stoornis helpt ook bij het stellen van realistische doelen. Ik neem hier dus een deel van de verantwoordelijkheid op mij, omdat ik vind dat ik zorgplicht heb over jou als cliënt. En ik geval van nood ook aan de bel moet trekken. Bij coaching ligt de verantwoordelijkheid meer gedeeld of bij de cliënt. Jij wil immers iets zelf anders en mag daarin dus ook meer zelf achter het stuur. Maar, in beide gevallen hanteer ik een gelijkwaardige houding. In beide gevallen hou ik je een spiegel voor en ga je zelfstandig aan de slag. Want ik ben van mening dat zowel coaching als therapie alleen een kans van slagen heeft als jij daadwerkelijk zelf aan de slag wil. En dus intrinsiek gemotiveerd bent om jouw problemen aan te pakken.

Mocht je er na dit artikel nog niet helemaal uit zijn? Geen probleem. Neem dan gewoon even contact met mij op. Samen kunnen we kijken wat het meest passend is. Ik denk graag met je mee, ook als je uiteindelijk besluit om elders hulp te zoeken!

Persoonlijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.