Het gebeurd ontzetten vaak dat ik in een sessie een boek aanraad omdat het aansluit bij de onderwerpen die besproken worden. Bijvoorbeeld over het doorbreken van patronen. Nu google ik het steeds of geef ik de titel door. Veel mensen geven aan dat ze er super veel profijt van hebben. Dus… Ik dacht laat ik er een blog van maken! Want door jullie boeken aan te raden kunnen jullie wellicht zelf aan de gang, zelf wat lezen of voor jezelf verdiepen waar je dan hulp bij wil! Handig met (affiliatie)linkje!
Patronen doorbreken
Yes! Een van mijn favoriete onderwerpen omdat het zo belangrijk is om te onderzoeken waar je patronen vandaan komen en hoe je deze kan aanpakken. Eerder schreef ik ook al een blog over het belang van weten wat er in je archiefkast zit. Bij behandeling gericht op patronen doorbreken komt een groot deel van de tips en kennis die ik inzet in behandeling uit de schematherapie. Iets wat in de GGZ ingezet wordt op persoonlijkheidsproblematiek. Maar de basis die hieronder zit is eigenlijk op iedereen heel toepasbaar. Ik heb hierbij twee favoriete boeken die toegankelijk zijn voor iedereen.
Als je wil uitdiepen waar je patronen vandaan komen. Dus echt waarom je bijvoorbeeld boos reageert of je bijvoorbeeld aanpast aan de ander. Dan past het boek ‘Patronen doorbreken’ van Hannie van Genderen hier heel goed bij. Het boekje bevat duidelijke uitleg en mooie werkbladen om alles in kaart te brengen. En aan het einde worden ook nog oefeningen gegeven die je helpen om bepaalde stukken te verbeteren. Wil je hiermee aan de slag dan vind je het boek hier.
Een ander mooi boekje is ‘Leven in je leven’ van Jeffrey Young en Janet Klosko gaat in op patronen in de vorm van een rode draad in je leven. Dus bijvoorbeeld de lat heel hoog leggen of voelen dat je er niet toe doet. Dan kun je door middel van dit boekje onderzoeken waar dit vandaan komt en ook hier zitten weer mooie oefeningen in om je valkuil zoals ze zo’n patroon noemen om te zetten zodat het geen valkuil meer hoeft te zijn. klinkt dit als de manier waarop je aan de slag wil, dan vind je het boek hier.
Zelfbeeld
Ook zelfbeeld is iets wat vaak terug komt. Want vaak ligt in de basis van een klacht of stoornis ook een vraagstuk op het gebied van zelfbeeld. Uit ervaring weet ik dat dit hardnekkig kan zijn. En soms lukt het niet om hier zelf helemaal uit te komen. Maar.. met deze twee fijne boekjes kun je in elk geval goed zelf aan de slag. En mocht je er toch niet helemaal uitkomen, dan vraag je gewoon op hulp!
Het eerste boekje is een van de eerste boekjes die ik hierover gelezen heb jaren geleden, maar nog altijd gebruik. Omdat er veel fijne oefeningen instaan en omdat het een hele duidelijke heldere uitleg is. Dit is het boekje van Manja de Neef met als titel ‘Negatief zelfbeeld’. In dit boekje word je stapsgewijs meegenomen door de verschillende stappen om je zelfbeeld steeds steviger te maken. En om te voren tot iets positiefs. Vol mega duidelijke voorbeelden en oefeningen die je zelf of samen met een buddy kan uitvoeren. Hierbij ligt de nadruk op schrijf oefeningen en gedachten onderzoeken en uitdagen. Lijkt dit boekje je iets, dan vind je deze hier.
Het tweede boekje waar ik later mee in aanraking kwam was het boekje van Kees Korrelboom. De titel is verbeter uw zelfbeeld in 7 stappen. Het is een werkboek dat hoort bij de behandeling van negatief zelfbeeld. Maar dit kun je ook zelfstandig doorlopen. Er staat uitleg in en oefeningen die je hierbij kunnen helpen. De oefeningen zijn gericht op doen. Een combi van schrijven en jezelf positief toespreken bijvoorbeeld. Belangrijk verschil met het boekje van Manja de Neef is dat het boekje niet geschreven is als zelfhulp boek. Maar het kan naar mijn mening wel op die manier gebruikt worden. Dit boekje vind je hier.
Hopelijk heb je er wat aan! En kun je ook hierdoor zelf alvast wat stappen gaan maken. Weet dat als je er niet uitkomt je altijd contact mag opnemen!